Бедствено положение в няколко общини (ОБЗОР)

Утре ще бъде неучебен ден за много ученици

Общество
16:17 - 26 Ноември 2023
2024
Бедствено положение в няколко общини (ОБЗОР)

Заради тежката зимна обстановка в страната се наложи една област и няколко отделни общини да обявят бедствено положение и неучебен ден за стотици ученици. 

Бедствено положение е в сила за населените места на територията на общините Шумен (без град Шумен), Крушари, Вълчи дол, Трявна и Силистра, както и за област Разград. 

27 ноември ще е неучебен ден за учениците в селата на община Шумен, в седем от осемте общини в област Русе (Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово), и в общините Котел, Антоново, Разград и Силистра. 

До 13 часа на обяд екипите на пожарната се включиха в локализирането и ликвидирането на 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители, а до 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

На много места в страната се наложи полиция и пожарна да помогнат за спасяването на хора, закъсали в преспи с превозни средства или блокирани на различни места. Ето как обобщиха ситуацията до обед от полицията:

Област Враца:

Разчиства се пътят към хижа "Леденика", където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН - Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток има в общините Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп няма.

Пътят за ГКПП - Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване - на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково - Добрич, Аксаковска панорама - с. Кичево, с. Неново - с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен:

Евакуирани са шестима души, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река - Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе - Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са две деца и игумена на манастир до град Велики Преслав. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и деветима пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе - Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора:

Екипи на РСПБЗН - Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до село Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.

Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието, допълват от МВР. 

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Бедствено положено и неучебен понеделник за учениците

Бедствено положение обяви община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината.

В заповедта е посочено, че поради изключително тежката зимна обстановка, обилния снеговалеж и достатъчно данни, получени от средствата за масова информация за обявяване на бедствено положение в много области и затваряне за движение на моторните превозни средства на третокласни пътища в област Добрич, кметът обявява бедствено положение. С това забранява движението на автомобили по всички пътища в общината и преустановява работата на детските градини и училищата.

С тази заповед Илхан Мюстеджеб въвежда в действие Общинския план за действие при бедствия и аварии.

27 ноември е неучебен ден за училищата и детските градини в селата на община Шумен

Бедствено положение обявиха и в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен). Заради това кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември, понеделник, във всички училища и детски градини в съответните села. Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център, съобщиха от общинската администрация.

Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. Общо 15 села все още са без електричество. След отстраняване на аварията "Водоснабдяване и канализация" започна да възстановява водоподаването към Шумен. Без вода все още е квартал "Мътница".

От 4:00 часа тази сутрин по общинската пътна мрежа и в града работя 22 машини на автомагистрали "Черно море" АД заедно с целия ресурс на общинските предприятия. Основните булеварди и главните улици са почистени. Труднопроходими остават все още част от малките улици в Шумен.

Отворени за движение и проходими при зимни условия са пътищата между селата Овчарово - Костена река, Мътница - Царев брод, Дивдядово - Мараш - Салманово и Шумен - Лозево. Продължава разчистването на пътното платно от снежните навявания, нападалите дървета и клони в направленията Шумен - Новосел, Вехтово - Друмево, Царев брод - Велино, посочват от общината.

Заради паднали клони и дървета е затворен Ришкият проход за всички моторни превозни средства, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Тя посочи пред БТА, че директорите на пожарната и полицията в Шумен обикалят контролно-пропускателните пунктове и пътищата в региона. На екипите са осигурени топли закуски, вода, а малко по-късно ще бъде раздаден и чай.

В седем от осемте общини в област Русе утре ще е неучебен ден 

В седем от осемте общини в област Русе - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини. Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и непроходими участъци от пътища. Георгиева обясни, че засега утре ще се учи само в община Русе.

Понеделник ще бъде неучебен ден и в община Котел

Понеделник, 27 ноември, ще бъде неучебен ден и за всички училища в община Котел, заради влошената зимна обстановка, съобщиха от общинския пресцентър.

Снежната покривка в общината достига до 60 сантиметра, а места и до един метър, вследствие от снегонавяване. Поради скъсване на електропреносни мрежи селата Мокрен, Ябланово, Малко село, Филаретово и Тича към този час са без ток. От ранните часове на деня е затворен за движение Котленският проход.

Тежка е зимната обстановка в община Антоново, утре ще бъде неучебен ден за училищата

Тежка е зимната обстановка в община Антоново. Утре ще е неучебен ден за училищата и детските градини на територията на общината, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

В региона снежната покривка е между 50 и 60 см. Температурите са около нулата, но заради силния вятър усещането е за по-студено време.

В общината 60 населени места са без електричество. Ток има единствено в град Антоново. Пътищата към селата са затворени. Работи се на етапи, каза секретарят.

По думите му няма бедстващи хора. Сутринта е съдействано на линейка на "Спешна помощ" да вземе болен човек от село Черни бряг. Сега трактор работи и пробива път до село Малка черковна, където има бедстващи туристи.

За по-голяма сигурност утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини в Антоновско.