Бедзушие! Отказаха медицинска помощ на онкоболна жена с COVID-19

Роднините й звънели 5 пъти на телефон 112

Новини
08:58 - 21 Октомври 2022
3282
Бедзушие! Отказаха медицинска помощ на онкоболна жена с COVID-19

Роднините на 67-годишна онкологично болна, заразена с коронавирус, твърдят, че жената е получила 5 отказа от достъп до Спешна медицинска помощ. По думите на близките на Стефка Владева, за да спасят живота й, се е наложило сами да стигнат до болница във Варна. На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия лекар, семейството на жената звъни на спешния номер 112.

„Не се хранеше, дишаше много трудно и не можеше да върви”, разказа Стелияна Стефанова, внучка на 67-годишната жена.

Обаждането е пренасочено към Спешна помощ – Варна.

„С ужасен тон ми беше обяснено как всичко това е нормално и че трябва да лежи”, каза Илияна Костадинова, дъщеря на болната жена.

Следва и второ обаждане, в което Илияна споделя, че състоянието на майка й се влошава. Докато пътува към дома на баба си Стелияна също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ – Варна.

„Обясних отново случая, но пак ми казаха, че това е нормално”, казва жената пред Нова тв.

Когато пристига на адреса, Стелияна се обажда за пореден път на спешния телефон.

„Диспечерката каза да изчакам, след което дори не ме свърза с парамедика, а ми предаде, че те нямат носачи и няма как да ни помогнат”, разказа жената.

Следва и поредно пето обаждане на 112, без резултат. Близките на Стефка успяват сами да я качат на личния си автомобил и да я закарат до болница „Света Марина” във Варна.

„Беше приета с двустраннабронхопневмония в тежко критично състояние”, обясни Стелияна.

От лечебното заведение отказаха да ни дадат информация в какво състояние е приета пациентката, тъй като такава могат да получат само близките на болния. Екипът ни потърси директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.

„Информацията по случая получих от вас”, каза д-р Мая Рашева.

След нашия сигнал е назначена вътрешна проверка по случая.

„Прослушани са телефонните разговори. Установихме, че има допуснати пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат зададени повече въпроси, да се получи информация за моментното състояние на пациентката”, обясни Рашева.

След приключване на проверката, ако се установят нарушения, служителите ще бъдат санкционирани.

„Това са хора, които са с добро професионално досие. Те си осъзнаха грешката и вероятно наказанието няма да бъде уволнение”, поясни директорът.

От Министерство на вътрешните работи съобщиха за NOVA, че в регистъра за спешни повиквания на номер 112 има шест обаждания за този случай. Направена е връзка за консултация с представител на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.