Беглец от режима се извини за слуха, че Ким Чен Ун е тежко болен

Политика
10:01 - 04 Май 2020
2108
Беглец от режима се извини за слуха, че Ким Чен Ун е тежко болен

Бивш високопоставен севернокорейски дипломат и настоящ депутат в Южна Корея се извини за твърдението си, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун толкова болен, че не може да стои изправен, след като Ким се появи преди няколко дни в държавните медии на публично събитие със стотици други официални лица, на което пушеше и вървеше бодро, предаде Ройтерс.

Ким изчезна от държавните медии в продължение на няколко седмици, което породи слухове за неговото здраве и местонахождение, предава БТА.

В събота обаче севернокорейски медии публикуваха снимки на Ким Чен Унна церемонията по откриването на завод за изкуствени торове.

Появата му нанесе удар по надеждите на някои бегълци от КНДР, които твърдяха, че той може да е тежко болен или да е починал, отбелязва Ройтерс. Един от тези бегълци, Тхе Йон-хо, е бил заместник-посланик на КНДР във Великобритания. Той избяга в Южна Корея през 2016 г. и стана депутат в нейния парламент миналия месец.

"Осъзнавам, че една от причините много от вас да са гласували за мен е била очакването, че ще правя точни анализи и прогнози по севернокорейски въпроси. Чувствам вината и тежката отговорност и поднасям извинения на всички", каза той.

Другият известен беглец от КНДР, който стана депутат в Южна Корея, Джи Сон-хо, беше заявил в интервю, че е 99 процента сигурен, че Ким е починал след сърдечно-съдова операция и че това ще бъде скоро обявено.

Управляващата в Южна Корея Демократична партия разкритикува двамата депутати за безразсъдното им поведение, което според нея може да нанесе повече вреди от грешно информиране на обществеността. Един от членовете й заяви, че тези депутати трябва да бъдат изключени от парламентарните комисии за разузнаването и отбраната.