Беларус: Алфред Нобел ще се обърне в гроба

Свят
17:54 - 07 Октомври 2022
3411
Беларус: Алфред Нобел ще се обърне в гроба

Беларус осъди удостояването днес с Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки заедно с разпуснатата руска неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, съобщи Франс прес.

,,Вземаните през последните години решения, говоря за наградата за мир, са толкова политизирани, че Алфред Нобел би се обърнал в гроба'', написа в Туитър говорителят на беларуското министерство на външните работи Анатолий Глаз.

При обявяването на лауреатите на Нобеловата награда за мир по-рано днес, председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен призова Беларус да освободи от затвора Беляцки - основател на правозащитната организация "Вясна" ("Пролет"). Правозащитникът беше задържан след масовите протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко през 2020 г

Съпругата на Беляцки коментира наградата, като заяви, че преизпълнена с емоция.

Кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори през 2020 г. Светлана Тихановска от своя страна приветства признанието за тази "борба за свобода".