Беларус изпрати за 10 г. в затвора Нобелов лауреат за мир

Алес Беляцки беше арестуван след големите демонстрации в Минск

Свят
16:13 - 03 Март 2023
2562
Беларус изпрати за 10 г. в затвора Нобелов лауреат за мир

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за мир Алес Беляцки на 10 години затвор, съобщи правозащитната организация "Вясна" (Пролет), която бе основана от самия Беляцки през 1996 г.

60-годишният дисидент бе изправен на подсъдимата скамейка заедно с двама свои съратници, които бяха арестувани след големите демонстрации срещу считаното за манипулирано преизбиране за 6-и пореден мандат на президента на страната Александър Лукашенко през 2020 г.

Тримата бяха обвинени в контрабанда на парични средства в Беларус с цел предполагаемо финансиране на опозиционни дейности, в т.ч на "Вясна". Днес Беляцки е получил 10-годишна присъда, Валентин Стефанович - 9 години, а Владимир Лабкович - 7 години.

През целия си живот Алес Беляцки се бори за демокрация и човешки права страната си. Той беше удостоен с Нобеловата награда за мир за 2022 г. заедно с украинската правозащитна организация "Център за граждански свободи" и руската правозащитна група "Мемориал". Той е носител и на наградата "Право на живот" за 2020 г.