Беларус недоумява защо Вашингтон изтегля дипломати

Според редица проучвания страната била много по-безопасна и гостоприемна от САЩ

САЩ
13:33 - 01 Февруари 2022
2191
Беларус недоумява защо Вашингтон изтегля дипломати

Нищо не застрашава чуждестранните дипломати в Беларус, включително тези от Съединените щати. Това увери говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, цитиран от "Спутник".

Часове по-рано Държавният департамент на САЩ разпореди изтеглянето от страната на семействата на служителите си там, на фона на "необичайната и тревожна военна активност" на Русия в близост до границата с Украйна. Вашингтон препоръча на своите граждани да вземат тази ситуация предвид, ако са в Беларус или възнамеряват да пътуват до страната.

"Беларус не е първата държава, където се промени начинът на работа на американските институции в чужбина. Вземането на подобни решения е право на САЩ и ние го посрещаме спокойно. Ще продължим да изпълняваме всички свои задължения да защитаваме дипломатическите мисии", заяви Глаз.

Нито американските, нито който и да е друг дипломат са застрашени тук в Беларус. Според редица проучвания Беларус е много по-безопасна и гостоприемна страна от САЩ", изтъкна още той.

По негови думи "животът показва, че американската страна не владее ситуацията в нашия регион и напоследък взима решения, които са много далеч от действителността и без никаква сериозна и обективна преценка на истинското състояние на нещата. Те се основават на чисто политически подбуди и на желанието изкуствено да се изостри ситуацията в техен интерес, да предизвикат истерия".

Говорителят на беларуското МВнР посочи, че вчерашната инициатива на дипломацията на САЩ да свика среща на Съвета за сигурност на ООН е била "напълно неоснователна" и е целяла "да се вдигне шум" и да се направят някои "смешни изявления, които не се основават на никакви факти".