Беларус отзова посланика си в Англия

Лукашенко и Минск стават все по-изолирани на Запад и се сближават с Кремъл

Свят
13:46 - 29 Юли 2022
1903
Беларус отзова посланика си в Англия

Беларус отзова посланика си във Великобритания в петък, съобщава агенция Ройтерс. Този ход идва в отговор на "враждебни и неприятелски" действия от страна на Лондон.

В изявление външното министерство на Беларус обяви, че Великобритания е приела политики, които са "систематично насочени към причиняване на максимални щети на беларуски граждани и юридически лица", цитирайки санкции срещу нейните компании, забрана на националната авиокомпания Белавиа и ограничения върху беларуските държавни медии.

Връзките между Беларус и Запада се влошиха, откакто лидерът на страната Александър Лукашенко предприе строги репресии срещу опозицията след оспорваните президентски избори през 2020 г. Беларус също позволи на Русия да използва нейната територия, за да започне основна част от инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Лукашенко и Минск стават все по-изолирани на Запад и се сближават с Кремъл за решаваща финансова, военна и дипломатическа подкрепа.

Външното министерство на Беларус също атакува това, което нарече "политически театър" на вътрешната политика на Великобритания и призова политиците да "работят не за личния си рейтинг, а в полза на британския народ".