Беларус проверява на готовността на армията си за използване на тактическо ядрено оръжие

Новини
19:01 - 07 Май 2024
1014
Беларус проверява на готовността на армията си за използване на тактическо ядрено оръжие

Беларус започва проверка на готовността на армията си за използване на тактическо ядрено оръжие, която ще се извърши в синхрон с учение на ядрените сили на Русия, съобщщават беларуските държавни медии.

Агенция БелТА цитира министъра на отбраната Виктор Хренин, според когото президентът Александър Лукашенко е наредил внезапна проверка на силите, отговарящи за този вид оръжия, предаде БТА.

По време на инспекцията ще бъде проверен "целият спектър от дейности от планирането, подготовката и използването на удари с тактическо ядрено оръжие", заяви той.

В проверката на бойната готовност ще участват ракетен дивизион "Искандер" и ескадрила изтребители Су-25, добави той.  

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле, за разлика от стратегическите бойни глави, предназначени за унищожаване на цели вражески градове, отбелязва Ройтерс.

Вчера Русия съобщи, че ще проведе военно учение за разполагане на тактически ядрени оръжия, защото, както обяви тя, се чувства заплашена от политиката на Франция, Великобритания и САЩ.

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че Киев не вижда нищо ново в учението, тъй като "ядреният шантаж е постоянна практика на режима на Путин", отбелязва Ройтерс.