Беларус ще прави собствена ваксина срещу COVID-19

Понастоящем е подготвена серия от прототипни версии на ваксината

Свят
16:36 - 03 Ноември 2021
3048
Беларус ще прави собствена ваксина срещу COVID-19

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа указ за реализирането до 2023 г. на инвестиционен проект за производство на собствена ваксина срещу COVID-19. Това съобщи пресслужбата на беларуския лидер.

"Този инвестиционен проект предвижда изграждането на завод за производство на ваксини в село Должа, Витебска област (с реконструкция на съществуващото съоръжение). Производствената база на ОАО "БелВитунифарм" е определена от правителството като най-обещаващото място за пилотно производство на ваксини въз основа на готовността на инфраструктурата, наличието на обучени специалисти и възможността за по-нататъшно развитие на биотехнологичния клъстер", се казва в изявлението.

Указът предвижда освобождаване от мита и ДСС за технологично оборудване, суровини и материали, внасяни в страната за изпълнението на инвестиционния проект.

Собствената ваксина на Беларус се разработва от организации, подчинени на Министерството на здравеопазването и Националната академия на науките. Понастоящем е подготвена серия от прототипни версии на ваксината.

По-рано Лукашенко заяви, че е готов да се ваксинира с беларуска ваксина, която ще бъде пусната през 2023 г.

На 1 октомври 2020 г. Беларус започна да ваксинира доброволци с руската ваксина „Спутник V“. Републиката става първата държава след Русия, която официално регистрира тази ваксина. По-късно там бе организирано съвместно производство на ваксината "Спутник V", с която понастоящем се ваксинира населението.

Няколко партиди от китайската ваксина Vero Cell също бяха доставени в страната и беше регистрирана руската ваксина „Спутник Лайт“, която активно се използва за ваксиниране на ученици.