Беларус удари Европейския съюз със санкции

Минск може да преразгледа нивото на дипломатическо присъствие в ЕС

Свят
12:26 - 02 Октомври 2020
1412
Беларус удари Европейския съюз със санкции

Във връзка с визовите санкции срещу Беларус, приети от Европейския съюз, Минск привежда в действие ответен списък. Това става ясно от сайта на Министерството на външните работи на Беларус.

"В съответствие с установената цивилизована дипломатическа практика няма да го публикуваме", се добавя в съобщението.

Там също така е отбелязано, че списъкът функционира в рамките на интеграционните обединения, от които Беларус е част.

Освен това в съобщението се подчертава, че Минск може да преразгледа нивото на дипломатическо присъствие в ЕС.

"ЕС ни заплашва, че ще преразгледа отношенията си с Беларус. Това ще бъде неговият избор. Беларуската страна от своя страна също е готова за такова преразглеждане на отношенията и ще продължи да реагира адекватно на всякакви недружелюбни действия", се подчертава на сайта на външното министерство на Беларус.

По-рано шефът на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Европейският съюз е постигнал съгласие относно санкциите върху ситуацията в Беларус и в списъка има около 40 души. В същото време президентът на републиката Александър Лукашенко не беше включен в нея, тъй като Брюксел очаква конструктивен диалог с него.

Протестни акции продължават в Беларус повече от месец и половина. Те започнаха след президентските избори, на които според ЦИК Лукашенко спечели за шести път. Опозицията и Европейският съюз не признаха резултатите от гласуването.

В първите дни демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми. По-късно употребата на сила беше изоставена, но след откриването имаше ново избухване на протест, методите за потискане отново бяха засилени за известно време.