Беларус забранява на гражданите си да излизат в чужбина

Много дисиденти напуснаха страната след оспорваните избори миналата година

Свят
11:17 - 02 Юни 2021
1199
Беларус забранява на гражданите си да излизат в чужбина

Беларус временно забрани напускането на повечето свои граждани, включително много притежатели на разрешения за пребиваване в чужбина, съобщава БиБиСи.

Има някои изключения, като например за белоруските държавни служители в служебни пътувания и служителите на държавния транспорт.

Затягането на правилата на Държавния граничен комитет произтича от международното възмущение от скорошното принудително отклоняване от Беларус на полет на Ryanair и арестуването на висш дисидент и приятелката му на борда.

Много дисиденти напуснаха Беларус след оспорваните избори миналата година.

Граничният комитет казва, че е получил "много искания за напускане на Беларус със силата на разрешителни за пребиваване, издадени от чужди държави".

Само тези с постоянно пребиваване в чужди страни - не временно - имат право да напускат Беларус сега, се казва в него. Граничният комитет обвини мерките за пандемията на коронавируса.

Жестоките репресии на президента Александър Лукашенко срещу опонентите след оспорваната победа на изборите на 9 август изпратиха мнозина в изгнание или в затвора.

Основната му съперница Светлана Тихановская, която настоява, че е спечелила, се премести в съседна Литва със своя екип. Полша също е домакин на много беларуси.

Нейният съветник по външни работи Валери Ковалевски публикува гневен туит, заявявайки, че президентът Лукашенко "силно е ограничил правото на беларусите да пътуват, твърдейки, че определени основания (пребиваване в чужбина) не са достатъчни за напускане на Беларус".

"И все пак Конституцията не предвижда никакви условия. Откровено нарушение на закона", каза той.

Беларус бе обхванат от мащабни демонстрации срещу Лукашенко миналата година след изборите, разбити брутално от полицията.

Новите правила за пътуване важат и за чужденци: те могат да напуснат само след 10-дневен период на самоизолация, като част от ограниченията на Covid.

Президентът Лукашенко потвърди, че дисидентът Роман Протасевич и приятелката му София Сапега - и двамата задържани от тайната полиция на КГБ в Минск, ще бъдат разследвани в Беларус. Те бяха арестувани, след като отклоненият самолет Ryanair кацна в Минск на 23 май.

Той коментира, че е обяснил на руския президент Владимир Путин миналата седмица, че "разследването и на двете лица ще се проведе в Беларус - това е категорично". Той добави, че "няма да има проблеми с консулския достъп".

Сапега е руски гражданин, докато Протасевич е беларус, но живее в Литва.

Понастоящем много страни от ЕС забраняват въздушното си пространство на белоруската държавна авиокомпания "Белавия" и са инструктирали авиокомпаниите да избягват въздушното пространство на Беларус.