Белезници щракнаха за шефката на болницата в Раднево

Ръководството на общинското лечебно заведение се разследва за пране на пари

Актуални новини
20:56 - 23 Февруари 2020
5777
Белезници щракнаха за шефката на болницата в Раднево

Директорката на общинската болница в Раднево д-р Мая Узунова е арестувана. Тя е с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Заедно с нея в ареста са и още двама служители на лечебното заведение - началникът на ТРЗ Марта Стефанова и служебният шофьор Слави Иванов. Решението е на Окръжният съд в Стара Загора.

Миналата седмица прокуратурата и ДАНС влязоха в лечебното заведение по сигнал на общинските власти в Раднево. Обвиненията срещу задържаните са за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост, за пране на пари.

Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора е водено разследване от Сектор "БОП" – Стара Загора за извършено престъпление - пране на пари, осъществявано от лица, работещи в МБАЛ "Доктор Димитър Чакмаков" – Раднево.
 
Ето и официалното съобщение на прокуратурата: "В хода на разследване са събрани доказателства и за извършени други престъпления, а именно безстопанственост и длъжностно присвояване.  В качеството на обвиняеми са привлечени управител на лечебното заведение и още две длъжностни лица - М.С., М.У и М.А., както и служител – С.С., шофьор, за извършено в съучастие помежду им длъжностно присвояване в големи размери в условията на продължавано престъпление  – чл.202 ал.2 т.1 вр. ал.1 вр. чл.20 вр. чл.26 от Наказателния кодекс.

Две от лицата – М.С. и С.С са привлечени като обвиняеми и за извършено в съучастие и в условия на продължавано престъпление - пране на пари - престъпление по чл.253 ал.2 вр. ал.1 вр. чл.20 вр. чл.26 от НК. Едното длъжностно лице – М.У. е привлечено и за извършена умишлена безстопанственост в условия на продължавано престъпление – престъпление по чл.219 ал.3 вр. ал.1 вр. чл.26 от НК.
 
На 23.02.2020 г. по внесено искане на Окръжна прокуратура – Стара Загора, Окръжен съд – Стара Загора взе по отношение на три от обвиняемите лица М.С., М.У. и С.С мерки за неотклонение "задържане под стража" и по отношение на едно лице – М.А. - мярка за неотклонение "домашен арест". Определението на съда подлежи на обжалване. 
 
Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба – гр. София, като продължава с извършване на активни процесуално – следствени действия."

Преди дни персоналът на болницата в Раднево се оплака, че не е получавал заплати вече няколко месеца. В същото време прокуратурата и ДАНС проверяват дали няколко души от администрацията на лечебното заведение са си отпускали възнаграждения от 3000 до 10 000 лв.

На 20 февруари десетки лекари и медицински сестри се събраха пред болницата. Те изразиха възмущението си, че няколко души са вземали хиляди левове заплати, докато други не са получавали възнагражденията си от няколко месеца.

"Към 31-ви декември задълженията на болницата са над 1,3 млн. лв. Получихме сигнал от управителя на болницата затова, че на група лица са начислявани по-високи заплати. Още през 2018 г. лечебното заведение дължеше 480 000 лв. Това ни обезпокои. На заседание на Общински съвет упълномощихме управителя да предприеме незабавни мерки за рестрикция на разходите”, каза Румен Йовчев, председател на Общинския съвет в Раднево. Той допълни, че задълженията трябва да се разсрочат и да се плащат поетапно. По думите му заплатата на шефа на болницата възлиза на около 3000 лв.

"За съжаление, това е истината. Има над 400 000 лв. невнесени осигуровки. Шепа хора са раздавали допълнителни заплати на себе си и на приближените си. Останалата част от персонала е без заплата от месеци. Категорично става въпрос за двойно счетоводство. Тези хора са лъгали общината”, коментира и кметът на общината Теньо Тенев.