Белгиец, преживял Аушвиц, почина от COVID-19

94-годишният Хенри Кичка е от малцината оцелели от Лагера на смъртта в Полша

Топ
13:16 - 27 Април 2020
3207
Белгиец, преживял Аушвиц, почина от COVID-19

В световен мащаб жертвите от новия коронавирус са над 200 000. Сред тях има и много хора с повече от интересна история, преживели войни и били на крачка от смъртта, но загубили битката със заразата.

Такъв е Хенри Кичка - 94-годишен белгиец, който през миналия уикенд почина от усложнения след заразяване с COVID-19. По ирония на съдбата, само преди няколко месеца той разказа пред BBC как човек излиза жив от концлагера в Аушвиц.

Кичка е един от малцината оцелели от Лагера на смъртта в Полша през Втората световна война. Роден през 1926 г. в Брюксел в еврейско семейство с полски корени, той е депортиран в Аушвиц заедно с роднините си през 1942 г., защото не успяват да се скрият, когато Нацистка Германия окупира Белгия.

Майка му, леля му и сестрите му са изгорени веднага след пристигането в концлагера. Анри и баща му полагат робски труд, но синът остава единственият жив от семейството. През 1945 г. е част от "Марша на смъртта", в който умират стотици, пише MSN.

Години след като заживява втори живот, белгиецът не говори за преживяното в Аушвиц. Създава семейство и малък бизнес. Има четири деца, девет внуци и 14 правнуци. По-късно обаче Кичка усеща необходимост да разкаже преживяното, за да не бъде то забравено.

Така започва да изнася лекции по университети. През 2005 г. написва своята биография, в която разказва какво е да оцелееш в Лагера на смъртта, пише lifestyle.bg.

А след кончината му неговият син, карикатуристът Михаел Кичка, написа в социалните мрежи: "Малък, микроскопичен коронавирус успя там, където цялата нацистка армия се провали. Моят баща преживя Марша на смъртта, но днес Марша на живота му приключи."