Белгия е предоставила на Украйна помощ за 1 млрд. евро

Украйна
15:42 - 03 Април 2024
2166
Белгия е предоставила на Украйна помощ за 1 млрд. евро

От началото на войната в Украйна Белгия е предоставила на Киев помощ за един милиард евро, съобщи белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер, цитирана от местни медии.

Досега белгийското правителство е одобрило 25 отделни решения за осигуряване на военна помощ за украинските сили, като последното е било взето миналата седмица и е свързано с предоставянето на 100 милиона евро за поддръжката на изтребители Ф-16, на чието управление се обучават украински летци.

Белгия ще продължи подкрепата с въоръжение и боеприпаси от собствените си запаси и с поръчки за ново производство, докогато е необходимо, е посочила Дедондер в изслушване пред Федералния парламент. Уточнява се, че от сумите, осигурени за Киев, Белгия е поискала от ЕС обратно да й бъдат изплатени 230 милиона евро и досега са били възстановени 1,8 млн. евро.

Допълва се, че от 1 декември миналата година белгийски Ф-16 са били вдигнати по тревога 13 пъти за прехващане на руски самолети, а девет тренировъчни полета са били пренасочени за изпълнението на сходни задачи. 

Отчита се, че засега Белгия осигурява едва 1,1 на сто от БВП за отбрана и до края на годината се очаква повишение до 1,24 на сто. Предвижда се през 2030 г. тази сума да нарасне до 1,57 на сто от БВП, а целта за два процента да бъде постигната през 2035 година. За последните четири години белгийското правителство е насочило за отбрана 22,66 млрд. евро, показват данните, представени от Дедондер, цитирани от БТА.