Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Актуални новини
14:10 - 31 Май 2024
2709
Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Белгия запазва ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна и няма да позволи на Киев да го използва за удари по цели в Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на Министерството на отбраната.

По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност, което предвижда осигуряването на военна помощ за Киев за поне 977 милиона евро до края на годината и постоянна подкрепа за следващите 10 години. Белгия ще достави на Украйна в следващите три години 30 изтребителя Ф-16, както и средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и военни машини.

Изявлението на Министерството на отбраната идва след като по-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните от пакта да преосмислят ограниченията за употребата на оръжията, с които снабдяват украинската страна, предаде БТА.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес, че коментарите на Столтенберг за доставките на оръжие показват, че то е било използвано за поразяване на цели на руска територия.

Същевременно стана ясно, че след САЩ и Германия ще разреши оръжия доставени на Украйна да бъдат използвани по цели в Русия.