Белгия облекчи от днес част от мерките срещу епидемията

За последното денонощие в страната са установени още 361 вирусоносители

Свят
13:01 - 04 Май 2020
2465
Белгия облекчи от днес част от мерките срещу епидемията

От днес в Белгия са облекчени част от мерките срещу разпространението на болестта COVID-19, като същевременно бе въведено изискване за задължително носене на предпазни маски.

Здравните власти съобщиха за трайно намаление на броя на новооткритите заразени и на смъртните случаи. За последното денонощие в страната са установени още 361 вирусоносители (50 267 до днес), 59 са постъпили в болница, 69 са били изписани, а 80 са починали (7924 досега).

Вниманието вече се насочва към запознаването на гражданите с правилната употреба на предпазните маски. Местни медии цитират хора, които се опасяват, че семействата ще бъдат изправени пред нов непредвиден месечен разход от около 200 евро само за предпазни средства, чиято употреба стана задължителна в обществения транспорт и препоръчителна на останалите обществени места.

Белгийското правителство реши да намали от 21 на 6 процента ДДС върху предпазните маски и почистващите средства. Общините започнаха раздаването на безплатни маски от плат за многократна употреба със сменяеми филтри.

Представители на националния щаб за борба с епидемията предупредиха, че вероятно това лято белгийците ще трябва да почиват в родината си. Според тях е възможно да се очаква нова вълна от заразени през лятото или есента, както и възобновяване на ограниченията, част от които отпадат постепенно от днес.