Белгия обмисля да върне общата карантина

Актуални новини
15:43 - 27 Октомври 2020
1833
Белгия обмисля да върне общата карантина

До края на седмицата властите в Белгия се очаква да решат дали да върнат общата карантина, наложена в средата на март и продължила повече от месец като мярка срещу разпространението на COVID-19, съобщи националният щаб за борба с пандемията.

Здравните власти поясняват, че решението зависи от това дали досегашните мерки ще доведат до спад в броя на новозаразените.

Техните основни опасения са, че болниците в страната вече се препълват.

Местни медии вчера съобщиха, че Белгия е поискала от Холандия достъп до свободни болнични легла, но холандските власти не са били в състояние да се отзоват. Уточнява се, че между Белгия, Германия и Холандия има договореност за приемане на болни, но в случая и холандските болници не разполагат със свободни места.

В Белгия е в сила задължение всички, които могат, да работят от домовете си. В Брюксел и Валония бе въведен вечерен час, като в столицата движението е забранено между 22.00 ч. и 6.00 часа.

Носенето на маски навсякъде извън дома е задължително, а баровете, ресторантите, спортните зали, музеите, кината и театрите са затворени поне до средата на ноември. За последната седмица средно на ден са установявани над 13 хиляди новозаразени, смъртните случаи досега са 10 899, показват данните.