Белгия призна Гладомора за геноцид на украинския народ

През декември 2022 г. такава резолюция беше одобрена и от Европейския парламент

Украйна
12:42 - 10 Март 2023
1373
Белгия призна Гладомора за геноцид на украинския народ

Камарата на представителите на Белгия призна Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. В гласуването участваха 127 членове на долната камара на белгийския парламент като 117 гласуваха "за", а 10 депутати се въздържаха.

Приетият текст осъжда отношението на Русия към престъплението, извършено от комунистите в началото на 30-те години на миналия век. По-конкретно в него се казва, че съвременният руски режим се опитва да манипулира историческата памет, за да осигури собственото си оцеляване. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в Twitter на Белгия от името на всички украинци. „Историческо гласуване в Белгийската камара на представителите: още една държава призна Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Благодаря на Белгия за това важно за всеки украинец решение, за тази дълбоко символична стъпка днес“, написа той.

Българското Народно събрание също обяви Големия глад (Гладомор) в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители. 

Припомняме, че през декември 2022 г. такава резолюция беше одобрена и от Европейския парламент. В нея бе изразена солидарност с народа на Украйна и бе отдадена почит на загиналите заради „целенасочените действия на сталинисткия режим за организиране на изкуствен глад“, също така остро бяха осъдени действията на тоталитарния съветски режим, довел до смъртта на милиони украинци.

В Украйна събитията от 1932-1933 г. са официално признати за геноцид. По данни на Института по история на Украйна в Украинската ССР в резултат на тях са загинали почти 4 милиона души. Украйна отбелязва Деня за възпоменание на жертвите на Гладомора всяка четвърта събота на ноември.