Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна

Русия
14:25 - 28 Май 2024
1755
Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна

Белгия ще достави общо 30 от своите изтребители F-16 на Украйна до 2028 г., но първите от тях ще пристигнат още преди края на тази година. Това обяви външният министър на Белгия Хаджа Лахбиб във вторник в ефира на Bel RTL.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски днес е на посещение в Белгия. Визитата му ще приключи именно на военното летище Мелсбрук, близо до Брюксел, където се очаква Белгия да потвърди официално и пред него ангажимента си за доставка на бойните изтребители. На летището Зеленски ще се срещне и с някои от белгийските пилоти, инструктори и техници, специализирани във F-16, които обучаваха близо 2500 украински военни летци.

Визитата на Зеленски в Белгия е част от обиколката му в няколко европейски столици. Вчера той беше в Мадрид, а след Брюксел ще отлети за Лисабон, където ще се срещне с премиера Луис Монтенегро и президента Марсело Ребело де Соуса.

Междувременно по време на посещението си в Белгия Зеленски и белгийският премиер Александер де Кро подписаха и споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което по-конкретно предвижда оказване на подкрепа на Украйна по време на 10-годишния срок на споразумението.

Документът предвижда и най-малко 977 милиона евро военна помощ от Белгия за Украйна през тази година, отбеляза украинският президент в социалната мрежа Х.

"За първи път такова споразумение уточнява точния брой изтребители F-16 – 30 броя, които ще бъдат доставени на Украйна до 2028 г., като първите ще пристигнат тази година", потвърди Зеленски относно така необходимите на Киев самолети.

На същата пресконференция Александер де Кро поясни обаче, че Украйна ще може да използва изтребителите F-16 и други оръжия, получени от Белгия, само на своя територия, но не и на руска.

Споразумението гарантира бронирана техника, оборудване за нуждите на украинските ВВС и ПВО, за военния флот, средства за разминиране, участие на Белгия в коалицията за доставка на артилерийски боеприпаси, обучение на украински военни, както и подкрепа на украинската "формула за мир" и засилване на санкциите срещу Русия.