Белгия ще унищожи милиони COVD ваксини

Срокът на годност на препаратите изтича

Новини
10:54 - 23 Май 2022
856
Белгия ще унищожи милиони COVD ваксини

Белгия ще унищожи за пръв път милиони дози ваксини срещу COVID-19, съобщават местни медии в деня, в който в страната бяха премахнати и последните противоепидемични ограничения.

Отбелязва се, че това се налага заради изтичането на годността на част от получените препрати. В следващите дни 436 800 дози от ваксината на AstraZeneca ще бъдат обявени за негодни. През юли по същата причина ще трябва да бъдат изхвърлени 880 000 дози от препаратите на Pfizer и Moderna. Белгия е заделила девет милиона дози ваксини в запас, за да има количества при нова епидемична вълна, но се очаква и те да бъдат унищожени до края на годината или в началото на следващата, се посочва в информациите.

Властите в страната поясняват, че са целели да се презапасят и да осигурят снабдяване от разнообразни източници, за да не се изправят пред недостиг на ваксини. Допълва се, че подлежащите на унищожаване препарати няма да бъдат нужни и на световната кампания "Ковакс" за осигуряване на ваксини за бедните страни по света, защото необходимите количества вече са доставени.

В Белгия от днес отпада задължението за носене на маски в обществения транспорт, за попълване на формуляри с лични данни на пътуващите, за притежаване на сертификат за изследване,

преболедуване или ваксиниране при пресичане на границите, премахва се забраната за пътуване извън ЕС по несъществени поводи. Максите остават препоръчителни само в болниците, лекарските кабинети и старческите домове.

От началото на пандемията в Белгия бяха ваксинирани 80 на сто от гражданите, като 62 на сто са получили подсилваща доза. Новото заболяване отне живота на 31 700 души в страната, сочат данните на здравните власти.