Белгия затвори фабрика за шоколади заради салмонела

Случаите на заразата се увеличават

Новини
12:15 - 11 Април 2022
1812
Белгия затвори фабрика за шоколади заради салмонела

Белгийските власти са наредили затварянето на фабрика за шоколадите „Kinder“, която се свързва с вълна от случаи на салмонелоза в няколко европейски държави и САЩ, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

„Фабриката, собственост на италианския сладкарски гигант „Ferrero“, е наредено да бъде затворена след констатациите от последните няколко часа, че информацията, предоставена от „Ferrero“, е непълна“, се казва в изявление на белгийския орган за безопасност на храните AFSCA.

Случаите на салмонелоза, свързани с продуктите на „Kinder“, произведени във фабриката Ferrero Ardennes в Арлон, се увеличават.

Според Шведската агенция за безопасност на храните до вчера в седем европейски страни са регистрирани 125 случая на салмонелоза след консумация на тези продукти. Брой, който вероятно не е окончателен.

Най-засегнатата страна е Обединеното кралство, където бяха  регистрирани 63 инфекции.

„Здравните власти в момента проучват възможността за връзка между тези случаи на салмонелоза, наблюдавани през последните седмици, и поглъщането на шоколадови продукти Ferrero“, заяви вчера Жан-Себастиен Валхин, говорител на Белгийска агенция за продоволствена сигурност - AFSCA .