Белгийската полиция арестува още един евродепутат заради "Катаргейт"

ЕС
13:02 - 10 Февруари 2023
2294
Белгийската полиция арестува още един евродепутат заради "Катаргейт"

Белгийските власти арестуваха евродепутата социалист Марк Тарабела в рамките на разследване, свързано с "Катаргейт" - корупционния скандал в Европейския парламент. Арестът му дойде в петък - дни след като ЕП свали имунитета на 59-годишния белгиец, както и на италианския евродепутат Андреа Коцолино.

Говорител на белгийската прокуратура потвърди ареста на Тарабела, след като първо той бе съобщен в репортаж на фламандския телевизионен оператор VRT.

Трима други заподозрени вече са в затвора, включително бившата зам.-председателка на ЕП Ева Кайли. ОЩЕ: Ева Кайли работи в затвора за под евро на час, сочат белгийски медии

Прокурорът не коментира какви обвинения могат да бъдат повдигнати на Тарабела и дали полицията е предприела някакви действия срещу Коцолино, съобщи Политико.

Според парламентарните доклади нарушенията на белгийското законодателство от страна на Тарабела и Коцолино може да включват корупция, участие в престъпна организация и пране на пари. Припомняме, че "Катаргейт" се разрази в края на миналата година, когато беше разкрита предполагаема намеса на Катар в решенията на ЕП чрез подкупи към европейски служители.

В края на миналата седмица белгийският съдия-следовател, който води делото, освободи от затвора един от четиримата първоначално задържани по случая - Николо Фига-Таламанка - генерален секретар на "Няма мир без справедливост". Това е една от неправителствените организации, свързани с корупционния скандал.

Други трима заподозрени - Ева Кайли, нейният партньор Франческо Джорджи и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери - все още са в затвора. Панцери сключи споразумение за признаване на вина, за да сътрудничи на разследващите.

Тарабела и Коцолино отричат да са извършили каквото и да е било нарушение.