Белгийските пивовари се изправят пред исторически спад на износа на бира

Новини
16:44 - 13 Юни 2024
1281
Белгийските пивовари се изправят пред исторически спад на износа на бира

Според нов доклад на Федерацията на пивоварната индустрия на Белгия износът на бира е паднал силно през 2023 г. Споменава се, че инфлацията, кризата с покупателната способност и липсата на работна ръка стоят зад разочароващите числа, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

След пандемията през 2020 г., която имаше огромно влияние върху пивоварната индустрия, 2021 и 2022 станаха години на възстановяване на консумацията на бира. През 2023 г. числата отново започнаха да падат. През въпросната година консумацията намаля с 5,8% до 6,5 млн. хектолитра бира.

Спадът е част от общото намаляване на консумацията на бира, което се наблюдава през последните 20 години. Разликата този път е, че падащото вътрешно търсене не се компенсира от увеличаващия се износ. Експортът пада за четвърта година подред, отбелязвайки през 2023 г. най-големия си спад: минус 7,5% до 15 млн. хектолитра. Особено засегнат е износът на страните извън Европа.

Според индустриалната федерация спадът на износа се дължи на натиска върху конкурентоспособността, например от повишаването на заплатите и цените на електроенергията. Това затруднява белгийските компании да останат конкурентоспособни пред увеличаващото се местно производство в страните, където изнасят. Според пивоварите променящият се модел на потребление също играе роля в износа.