Белгийските служби за сигурност наблюдават над 600 предполагаеми джихадисти

ЕС
10:36 - 16 Ноември 2023
1823
Белгийските служби за сигурност наблюдават над 600 предполагаеми джихадисти

Белгийските служби за сигурност следят 652 опасни лица, повечето от които са свързани с джихадизма, съобщиха местни медии, като се позоваха на официални данни. Отбелязва се, че напоследък се наблюдава повишение в броя на случаите на онлайн радикализация.

Някои от поставените под наблюдение са извън Белгия, а останалите се намират основно в Брюксел. Събитията в Израел и Газа не са довели до чувствително повишаване на заплахите за вътрешната сигурност, поясняват белгийските служби. Според тяхната оценка изглежда конфликт в чужбина, в съчетание с психическа неустойчивост, лесно може да доведе до бърза радикализация. Това съобщи БТА.

Белгия все още остава в трето, предпоследно ниво на заплаха от терористичен удар. Равнището бе повишено след атентата от 16 октомври в Брюксел, когато незаконен тунизийски мигрант застреля двама шведски футболни запалянковци. Отговорност за неговите действия пое терористичната групировка "Ислямска държава". През 2016 г. същата групировка пое отговорността за атентатите на летището и в метрото на белгийската столица.