Белина срещу рак? Безумие!

MMS не е одобрен за лечение на каквато и да е болест никъде по света

Инспектор Алекс
15:35 - 21 Август 2019
12315
Белина срещу рак? Безумие!

Изправени очи в очи с коварната болест рак хората са склонни да вярват на какви ли не щуротии и да експериментират с всякакви съмнителни и дори опасни средства, предлагани от шарлатани от всякакъв калибър.

Информационният поток донесе новината, че в САЩ полицията и прокуратурата са затворили лаборатория за белина „чудо”, предлагана като лек срещу рак, ХИВ, аутизъм, малария, птичи грип, акне, обикновени настинки и какво ли още не. Закрит е и уебсайтът, който продава „вълшебния” препарат MMS (Miracle Mineral Solution), от който 7 души са умрели в САЩ досега. Опасният препарат дори е стигнал и до нашата страна, но вече е иззет от лаборатория в Бургас, успокоиха здравните власти. За да заобиколят законовите забрани, търговците продават химикала най-често като пречиствател на вода.

„Чудодейната” съставка е хлорен диоксид (или вещества, които го освобождават при смесването им), най-масовата употреба на който е като промишлена белина. Получава се когато „предписаното” количество MMS се смеси с някаква киселина (най-често лимонена), продавана в комплекта за „лечение” на различните заболявания. Токсичният химикал при поглъщане в по-големи количества причинява гадене, повръщане, диария и животозастрашаващи ниски стойности на кръвното налягане поради дехидратиране на организма. При страдащи от дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа веществото причинява тежка хемолиза (разрушаване на еритроцитите и освобождаване на хемоглобина в плазмата). Ензимният дефицит се среща най-често у хората от Средиземноморския регион.

MMS не е одобрен за лечение на каквато и да е болест

MMS е 28%-ен разтвор на натриев хлорит NaClO2 (да не се бърка с готварската сол – натриев хлорид NaCl). Той е промишлена белина с мощно окислително действие. Когато на отровния химикал се въздейства с някаква киселина се получава друго отровно вещество - хлорен диоксид.

Хлорният диоксид се използва често като средство за очистване на питейна вода и като избелител на дрехи и дървесина (в някои държави и на брашно, подобна употреба в ЕС е незаконна; предишният му номер като хранителна добавка е Е926). При различно налягане и концентрация на кислород веществото може да експлодира, а често тази реакция се инициира дори от светлината. Затова в много държави веществото никога не се транспортира, а винаги се получава на мястото, на което е необходима употребата му.

Американската агенция за защита на околната среда е определила максимално ниво от 0,8 мг/л хлорен диоксид в питейната вода.

Добавян към водата в пречиствателните станции химикалът унищожава много микроорганизми и така прави течността сравнително безопасна за консумация. Но няма никакво отношение към раковите заболявания. Иначе коварната болест трябваше да бяга от всички, които пият вода от чешмата. Уви, нищо подобно не се случва никъде по света.

Нещо повече – MMS не е одобрен за лечение на каквато и да е болест и според Агенцията за защита на околната среда на САЩ хроничното излагане дори на малки дози хлорен диоксид може да причини репродуктивни и невродегенеративни увреждания. Доказано е, че хлорният диоксид нарушава функцията на щитовидната жлеза и намалява броя на CD4 + Т-клетките при маймуни, т.е. повлиява рязко върху имунитета.