Отровната белина срещу рак, продавана онлайн у нас, убила 7 в САЩ

Новини
11:00 - 21 Август 2019
4874
Отровната белина срещу рак, продавана онлайн у нас, убила 7 в САЩ

Лабораторията за белина „чудо”, предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм бе затворена от полицията. След акция на униформените в Бургас, опасните препарати са били иззети.  

Miracle Mineral Solution (MMS) е изключително опасен химикал с действие дори по-силно и вредно от белината. Уеб сайтът, предлагащ отровата е вече закрит след разследване на Би Ти Ви. Човекът, предлагащ продукта е Светослав Стаматов. Той твърди, че „лекарството” не се използвало за болести. На страницата обаче е било подчертано, той лекува заболявания, пред които традиционната медицина е безсиллна и дори рак.

Продуктът е незаконен и няма произход, а предлагащият го няма никаква лекарска квалификация, обясни Ангел Кунчев в тв ефира. Той обясни, че този продукт струва стотинки, а в сайта се е предлагал за над 70 лв.

В САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други изпитват сериозни здравни проблеми след употребата му. Мнозина обаче отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват или не вярват на традиционната медицина, обясни Кунчев.

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Тя го описа като силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. Зависи от приетата доза и разреждане.

Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество - продуктът може да бъде смъртоносен.

Оказва се, че MMS не е селективен дезинфектант – т.е не убива само вредните бактерии, а дори и полезните за организма.