Белия дом обмисля оставка на финансовия министър Джанет Йелън

Новини
17:19 - 28 Септември 2022
2661
Белия дом обмисля оставка на финансовия министър Джанет Йелън

Според американския новинарски сайт Axios Белия дом обмисля възможността за напускане на Джанет Йелън на поста министър на финансите след междинните избори в САЩ, които ще се проведат на 8-и ноември 2022 г.

Цитирайки източници, запознати с въпроса, Axios съобщи, че Джанет Йелън, както и директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийз, могат да напуснат постовете си. В информацията се казва, че Йелън, която също така беше бивш председател на Федералния резерв, не е била склонна да дава прекалени политически аргументи и е направила коментари, които Белият дом е разглеждал като грешки, като например признаването, че тя е сгрешила по отношение на инфлацията.

Според информацията на Axios Йелън не е съгласна и с някои от политиките на президента Джо Байдън, като например обвиняването на корпорациите за висока инфлация, както и решението за опрощаване на студентски дългове.

Причина Джанет Йелън да остане на поста си обаче би била, ако икономиката претърпи още сътресения, се казва в дописката в новинарския сайт.

В информацията се цитира съветник на Белия дом - Анита Дън, която обаче казва, че нито Йелън, нито Дийз са част от промените след междинните избори през ноември. Говорител на Министерството на финансите също заяви, че Джанет Йелън не планира да напуска.