Белият делфин в Сена отказва да се храни, дават му витамини

Властите умуват дали да задържат белугата в реката, за да може да си възвърне апетита, или да я насочат обратно към морето

Новини
15:23 - 07 Август 2022
4407
Белият делфин в Сена отказва да се храни, дават му витамини

Ще спасяват белия делфин в Сена с витамини. Френските спасителни екипи се готвят да дадат витаминозен коктейл на белугата, която плува в река Сена, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Морският бозайник отказва да приеме храна, която се опитаха да му дадат участващите в акцията представители на властите и на организации за защита на животните.

Видимо отслабналата белуга за първи път беше забелязана преди дни във водите на Сена в района на департамента Йор, северната част на Франция.

"Доста е отслабнала и изглежда има проблеми с храненето“, каза на пресконференция Изабел Дорлиа-Пузе, високопоставен полицейски служител, начело на спасителната акция.

Тя разказа, че спасителите са се опитали да нахранят белугата със замразена херинга и след това с жива пъстърва, но тя изглежда не ги е приела. "Надяваме се, че инжектирането на витамини ще стимулира апетита й", каза Дорлиа-Пузе.

Властите обсъждат дали да задържат белугата във водите на Сена, за да може да си възвърне апетита, или да я насочат обратно към морето. Решение предстои да бъде взето.

По бледата й кожа са се появили малки петна, но специалистите все още не са установили дали това е естествено явление поради сладката вода или са признаци на здравословни проблеми.

Белугите обикновено се срещат само в студени арктически води и макар да мигрират на юг през есента в търсене на храна. Те обаче рядко се осмеляват да се отклонят толкова далеч.

Възрастен екземпляр може да достигне до четири метра на дължина.

За втори път белуга е забелязана във френска река от 1948 г., когато рибар в устието на река Лоара намери морски бозайник от този вид, заплетен мрежите си, отбелязва Франс прес.