Белият дом към Русия: Върнете тялото на Навални на майка му

САЩ
21:47 - 22 Февруари 2024
4147
Белият дом към Русия: Върнете тялото на Навални на майка му

Руските власти трябва да върнат тялото на Алексей Навални на майка му, заявиха от Белия дом на 22.02. 2004г., дни след като опозиционният лидер почина в арктически затвор.

"Руснаците трябва да й върнат сина й", заяви пред репортери във Вашингтон говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, за да може майката на Навални да "увековечи и почете по подходящ начин... храбростта, смелостта и службата на сина си".

По-рано Людмила Навалная съобщи във видеообръщение, че руските власти са разрешили да види тялото на сина си и е подписала смъртния му акт. Тя обаче се оплака, че разследващите й оказват натиск за тайно погребение, а тя иска всички привърженици на Навални да могат да се сбогуват с него.

„Те искат погребението да бъде извършено тайно и без прощална церемония. Те искат да ме заведат на края на гробището, пред пресен гроб и да ми кажат: тук лежи вашият син. Няма да се съглася с това“, каза майката и добави, че иска всички, за които Алексей е бил скъп и уважаван човек да имат възможността да се простят с него.

Людмила Навалная разказа, че е записала това видео, защото властите са започнали да я заплашват. „Казаха ми, че ако не се съглася с тайното погребение, те ще направят нещо с тялото на моя син. Единият следовател ми каза: времето не работи за вас, тялото на вашия син се разлага. Не искам особено отношение, искам всичко да бъде направено според закона. Единственото, което искам е да ми бъде незабавно предадено тялото на моя син“, каза Людмила Навалная.