Белият дом: Мъск разпространява отвратителна антисемитска лъжа

Собственикът на онлайн платформата X не е открит за коментар

САЩ
22:30 - 17 Ноември 2023
9132
Белият дом: Мъск разпространява отвратителна антисемитска лъжа

Белият дом излезе с официална позиция в отговор на полемиката около публикация на Илън Мъск в неговата собствена онлайн платформа X от по-рано тази седмица, с която собственикът на бившия "Туитър", "Тесла" и "Старлинк" недвусмислено се съгласи с твърдението, че евреите насаждат омраза срещу белите хора.

"Неприемливо е да се повтаря отвратителната лъжа зад най-фаталния акт на антисемитизъм в американската история когато и да било, камо ли един месец след най-смъртоносния ден за еврейския народ след Холокоста", каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс по адрес на Мъск и неговата публикация от 15 ноември.

Представители на Мъск или X не са били открити веднага за коментар относно изявлението на Белия дом. 

Спадът на рекламодателите е един от проблемите, с които X се сблъсква, откакто Мъск купи платформата през октомври 2022 г. и значително ограничи модерирането на съдържанието. Това доведе до рязко нарастване на речта на омразата в бившия "Туитър", установиха чрез анализ на примери за публикации, докладвани за език на омраза, различни организации за граждански права.

През септември Мъск се срещна с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, който го призова да нормализира контрола върху антисемитизма в платформата за социални медии X.

"Аз съм против нападането на всяка група", каза Мъск на Нетаняху, добавяйки, че подкрепя всяко нещо, което движи напред цивилизацията и ѝ позволява да разбере природата на Вселената. "Не можем да направим това, ако сме изправени пред много вътрешни борби, омраза... Очевидно съм против антисемитизма, против всичко, което насърчава омраза и конфликти."

Според организацията Антиклеветническа лига след избухването на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", започнала с атаката на "Хамас" миналия месец, антисемитските инциденти в Съединените щати са се увеличили с близо 400% спрямо предходния период.

По-рано тази година Мъск заплаши със съд Антиклеветническата лига (ADL). Той обвини организацията, че носи вина за спада в приходите от реклама на X заради твърденията си за увеличено разпространение на реч на омразата в неговата платформа.

"ADL несправедливо атакува мнозинството от Запада, въпреки че мнозинството от Запада подкрепя еврейския народ и Израел. Това е така, защото те не могат, според собствените си принципи, да критикуват малцинствените групи, които са тяхната основна заплаха", написа Мъск в коментар под темата срещу ADL в X.