Белият дом отказа да сътрудничи за разследването срещу Тръмп

Президентството казват, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията"

Актуални новини
08:46 - 09 Октомври 2019
1644
Белият дом отказа да сътрудничи за разследването срещу Тръмп

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за проверката на Доналд Тръмп, започната от депутатите. В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса от президентството казват, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията".

Три комисии на Камарата на представителите разследват действията на президента Тръмп. Те проверяват дали трябва да бъде активирана процедура за свалянето му от поста, заради незаконни действия.

Подозренията са, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна като разменна монета, за да накара украинците да разследват основния му политически опонент Джо Байдън.

Писмото беше изпратено часове, след като Белият дом забрани на посланика на САЩ в Европейския съюз да даде показания пред разследващите. То беше адресирано до лидерката на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и председателите на трите парламентарни комисии, които провеждат разследването.

Писмото, подписано от юридическия съветник на Белия дом казва, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".