Бенатова: Побоят над Слави Ангело в е тест за реактивността на обществото

Общество
12:26 - 18 Март 2020
1752
Бенатова: Побоят над Слави Ангелов е тест за реактивността на обществото

„Побоят над Слави Ангелов е тест за реактивност на обществото, чиито резултат вероятно е предварително изчислен".

Така журналистът Миролюба Бенатова реагира по повод жестокия побой над колегата Слави Ангелов снощи. Ето какво още каза тя на личната си фейсбук страница: 

"На никого не му пука за Слави и свободата на словото (му). На никого, освен на замесените в професията (му). И на близките, които страдат.

Този побой е пореден, а не първи. От всякакъв тип. Вероятно някой ден, уви, ще има призиви за събиране на доброволци сред журналистите, защото действащите ще отказват да работят при такива или онакива условия. Но това ще е някога. Може би. Може и никога повече да няма потребност от нещо различно от официалното. А за официалното ще се появи доставчик с изкуствен интелект. Скоро.

Критичното мислене и емоциите са недостижими за роботите. Още. Но нуждата от емпатия и все пак критичност, междувременно се заличава от събитията, които ни заобикалят. Залага се на страх, вина и дистанция. Във всичко. Без коментар.

Сега няма нужда от съмнения. От критичност. Видно е. А останалите в професията си мислят, че ще ги подмине "боят", защото засега са избрани за правилни. Късмет и здраве! За всички. Животът е дълъг и по-голямата част ще го караме живи. Осакатени, забранени, примирени и/или с пропуск за елит. Но живи. С памет.”