Бенатова стана доброволец: Исках да е тайна!

Личности
14:06 - 25 Март 2020
7114
Бенатова стана доброволец: Исках да е тайна!

Дълги опашки от чакащи за пенсиите си възрастни хора провокирали журналистката Миролюба Бенатова да се запише като доброволец към общинска дирекция по аварийна помощ и превенция. Името й бе оповестено от институцията, а тя бе неприятно изненадана от това.

"Малко съм изненадана, че тази информация. Това е работа, при това сериозна", каза пред "24 часа" Бенатова. Въпреки официалната информация обаче, днес не е бил първият й ден като доброволец, помага по-отдавна.

Взема решението да се запише още преди седмица при гледката на дълга опашки от възрастни хора чакащи ред за пенсиите си.

"Тогава още ми беше ясно, че в един момент те ще имат забрана да излизат. Или хайде да го наречем по друг начин - ще им бъде препоръчано да не излизат. И понеже съм завършила социална педагогика и в общи линии съм наясно с това какво следва и какво значи социален патронаж, го реших още тогава. И написах в своя фейсбук профил, че в момента, в който ще има нужда тези хора да бъдат обслужвани, аз вдигам ръка за доброволец. След това потърсих контакт вече по-конкретно, разбрах каква е системата и се записах", разказва тя.

Но и това не е съвсем началото на доброволческите инициативи на Бенатова в тази кризисна ситуация. Преди това написала и разлепила ръкописна бележка във входа, в който живее, съдържаща цялата информация, обявена на сайта на общината.

"Знаете, че възрастните хора не са потребители на сайтове. Хубаво е всеки един от нас да си дава сметка, че възрастните хора не четат фейсбук, поне една определена група от тях - над 70 години", уточнява тя и казва, че тепърва ще има нужда от доброволци, като в случая под доброволец се разбира човек с автомобил, който не си търси след това осребряване на разхода за бензин.