Бенямин Нетаняху : Ударът по Голанските възвишения няма да остане безнаказан

Израелският министър-председател посети днес Мадждал Шамс

Новини
18:49 - 29 Юли 2024
841
Бенямин Нетаняху: Ударът по Голанските възвишения няма да остане безнаказан

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му ще даде твърд отговор на удара по окупираните от Израел Голански възвишения в края на миналата седмица, при който бяха убити 12 юноши.

"Държавата Израел няма да остави това без последствия. Нашият отговор ще дойде и той ще бъде твърд", казва Нетаняху в изявление, разпространено от канцеларията му след негово посещение в друзкото селище Мадждал Шамс, по което бе нанесен ударът. Израел обвинява за атаката ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Нетаняху свика среща на кабинета си късно снощи по повод удара и поиска оценки на сигурността.

Ливан призова за международно разследване след смъртоносния удар, при който загинаха 12 младежи и  бяха ранени 30.

По данни на Израел ракетата е била иранска ракета "Фалак" с 53-килограмова бойна глава. Според израелското министерство на външните работи "Хизбула", която отрича да е извършител на нападението, е единствената, която притежава такава ракета.

"Нашата подкрепа за сигурността на Израел е непоколебима и непоклатима пред лицето на всички заплахи, идващи от Иран, включително от страна на "Хизбула", заяви говорителката Адриана Уотсън.

САЩ работят и за дипломатическо решение по границата между Израел и Ливан, "което ще сложи край на всички нападения веднъж завинаги и ще позволи на гражданите от двете страни на границата да се завърнат безопасно у дома", добави тя.

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, МВнР уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република.

Днес италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че е обсъдил начините за предотвратяване на нова война в Близкия изток с колегите си от Израел и Ливан Израел Кац и Абдала Бу Хабиб, предаде Ройтерс.

"Прекъсването на спиралата на насилие е възможно", написа Таяни в социалната мрежа "Екс".

Той каза, че италианското правителство е ангажирано с мира и стабилността, включително чрез присъствието на Италия в контингента на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL).