Бербатов влезе във Военния университет (СНИМКИ)

Кандидатът за президент на БФС се срещна с курсанти и разказа житейската си история

Спорт
17:32 - 15 Май 2023
5646
Бербатов влезе във Военния университет (СНИМКИ)

Може и да не е ходил в истинска казарма, но сега се озова сред тези, които са решени на всичко, за да пазят Родината. Е, стигна се и дотам, че Димитър Бербатов да се озове в редиците на родната армия.

Рекордьорът на попадения за националния отбор посети курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Димитър Бербатов разказа пред тях личната си житейска история. Един от най-известните и успешни български футболисти гостува във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“.

„Аз ще ви разкажа моята история, ще ви преведа по моя път, по който постигнах успеха си. И той започва още от времето, когато бях на 7-8 години. Още тогава знаех какъв искам да бъда, а аз исках да бъда футболист.

И досега, когато ходя да се срещам с малки деца, а и с младежи като вас, казвам, че когато от ранна възраст знаеш искаш да правиш, много по добре за теб, защото това ще ви спести лутането, ще ви спести много и то големи грешки.

Ако си фокусиран върху това, което искаш да постигнеш и имаш дисциплината да го следваш, то ще се случи“, каза пред препълнената зала Димитър Бербатов.

Той сподели с курсантите свои снимки, на които са запечатани неговите мечти, успехи и падения и призна, че тежките моменти в неговия живот са го направили това, което е днес.

„Историята ми е пълна с тежки моменти и те са важни за мен. Успехите... те са видими, тях всички ги научават, но в провалите винаги си сам. Един такъв провал, който се превърна в моя катарзис, аз преживях на 18 години.

Тогава бях в първия отбор на ЦСКА – напълно заслужено. Бях си го постигнал сам, след като години наред правех едно и също – хвърлях тежката баскетболна топка, такава имах като дете, и я спирах.

После пак, и пак, и пак. Не знаех как това ще ми помогне да стана добър в професията, но с интуицията си усещах, че правя правилното нещо. И стигнах до ЦСКА.

Бях си №1 в моята глава. Обаче дойде този злополучен мач с „Левски“, в който аз в 90-та минута изпуснах гол. При следващата атака те вкараха и станаха шампиони, а аз останах седнал на терена сам.

Още не знаех как работи светът, бях само на 18, а се сблъсках с най-голямото си предизвикателство“, призна Димитър Бербатов.

След това разказа на курсантите, че все още има фенове на ЦСКА, които не искат да му простят този изпуснат гол.

Как тогава е избрал да стане и да започне отначало, разчитайки само на себе си и на собствените сили, защото: „Първо, винаги искам да опитам сам да помогна на себе си. Ако не мога, търся помощ, но първо опитвам сам. И тогава избрах да стана, защото съм инат и исках да докажа какво мога. Този мач беше моят катарзис.

Тогава аз разбрах, че това не е моята среда, че тя не е добра за мен, след като имаше хора в отбора, които искаха да ме откажат. И напуснах ЦСКА. Заминах за Германия, където не познавах никого, не знаех език, беше ме страх, но амбицията ми беше по-голяма“.

Димитър Бербатов разказа на бъдещите офицери, че и началото му в „Байер Леверкузен“ не е било безпроблемно, защото, млад и твърде амбициозен, се е опитал да промени средата, за да му пасне тя на него. И са му били нужни няколко месеца, за да осъзнае, че той трябва да промени себе си, за да се научи да бъде професионалист.

В края на срещата началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов връчи на Димитър Бербатов плакета на Военния университет.