Берлин обмисля национализацията на Роснефт в Германия

ЕС
17:49 - 08 Февруари 2024
1623
Берлин обмисля национализацията на Роснефт в Германия

Германският филиал на "Роснефт", компанията Rosneft Deutschland, която след инвазията на Русия в Украйна е под "доверителния контрол" на германското правителство, може да бъде национализирана, пише украинското издание "Икономическа правда" с позоваване на германското издание Велт.

В понеделник се проведоха изслушвания с представители на клона на дружеството за евентуалната му национализация, но решение за това все още не е взето.

Руската държавна компания "Роснефт" притежава мажоритарен дял в бранденбургската петролна рафинерия PCK в Швед, за която Роснефт Дойчланд доставя петрол. Около 54% ​​от акциите на завода, който доставя авиационно гориво на летището в Берлин, вече са под контрола на федералното правителство - в т. нар. доверително управление, пише украинското издание Икономическа правда.

Срокът на "доверителния контрол" изтича на 10 март, дотогава правителството трябва да вземе окончателно решение за Rosneft Deutschland.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви днес, че национализацията на актив на Роснефт в Германия би била експроприация на чужда собсвеност.

Песков по време на разговор с пресата беше запитан дали се водят преговори между Москва и Берлин по този въпрос и дали Кремъл по някакъв начин допринася за разрешаването на този конфликт.

"Не. Няма преговори между Москва и Берлин, ако имате предвид на държавно или правителствено ниво, нямаме контакти. Но въпреки това компанията, разбира се, защитава своите интереси, използвайки целия арсенал от законови средства, които са възможни за това", отговори прессекретарят на Путин. "Но, от друга страна, разбира се, това не е нищо повече от експроприация на чужда собственост, това са всички стъпки, които вероятно подкопават икономическите и правни основи на европейските държави."