Берлускони: Путин ми изпрати водка и мило писмо

Думите на италианския ветеран в политиката веднага заеха първите страници на вестниците

ЕС
11:15 - 19 Октомври 2022
2318
Берлускони: Путин ми изпрати водка и мило писмо

Силвио Берлускони, бившият италиански премиер, който има дългогодишно приятелство с Владимир Путин, беше уловен на аудиозапис да се хвали, че наскоро се е свързал отново с руския президент и са си разменили подаръци от водка, вино и "мили" писма около скорошния рожден ден на италианския политик, предава Асошиейтед прес.

Италианската информационна агенция LaPresse публикува коментари на 86-годишния италиански политик към неговите десноцентристки депутати от "Форца Италия" по време на среща тази седмица в долната камара на италианския парлмент.

"Отново се свързах с президента Путин", бе чуто да казва Берлускони. "Той ми изпрати 20 бутилки водка и наистина мило писмо за рождения ми ден. Отговорих с 20 бутилки Lambrusco (пенливо италианско червено вино) и подобно мило писмо. Поводът беше 86-ият рожден ден на Берлускони на 29 септември, четири дни след като десницата спечели най-много гласове на парламентарни избори в Италия.

Думите на италианския ветеран в политиката веднага заеха първите страници на италианските вестници, докато италианската консервативна коалиция, оглавявана от Джорджия Мелони, която лично ясно подкрепи Украйна във войната с Русия, разпределя постовете в кабинета преди официални консултации тази седмица за съставяне на ново правителство. "Форца Италия", младшият член на коалицията, се бори за външното министерство, наред с други министерства.

В аудиозаписа Берлускони изглежда отново защитава позицията на Москва във войната, казвайки на своите депутати, че руски официални лица многократно са казвали, че Западът е във война с Русия, "защото ние даваме на Украйна оръжие и финансиране".

Това не е първият път, когато Берлускони ясно защитава Путин. В края на кампанията той изглежда оправда инвазията на Русия, като каза, че Путин е бил принуден да я започне от проруските сепаратисти в района на Донбас в Източна Украйна.

"Войските трябваше да влязат, да стигнат до Киев в рамките на една седмица, да сменят правителството на (украинския президент Володимир) Зеленски с достойни хора и след това да си тръгнат", каза Берлускони на на 22 септември. По-късно той заяви, че думите му били "прекалено опростени".

Офисът на Берлускони по подобен начин се опита да отрече коментарите за водката за рождения му ден. В предварително изявление във вторник неговата канцелария настоя, че той не е възобновил отношенията си с Путин и че Берлускони е "разказал стара история на законодателите за епизод, случил се преди години".

Часове по-късно, след като аудиозаписът беше пуснат, "Форца Италия" се опита да се дистанцира от коментарите.

"Позицията на "Форца Италия" и нейният председател Силвио Берлускони по отношение на украинския конфликт и руските отговорности е известна на всички и е в съответствие с позицията на Европа и Съединените щати, препотвърдена на няколко публични повода", се казва в изявление на партията . "Няма граници на двусмислие, нито някога е имало."

Последните коментари на Берлускони вероятно ще усложнят отношенията му с Мелони, която се очаква да бъде избрана за следващия премиер на Италия. Отношенията между двамата вече се влошиха заради настояването на Берлускони да постави лоялен човек в нейния кабинет и заради отказа на "Форца Италия" да гласува за нейния кандидат за председател на Сената.