Бермудски триъгълник: Баровски комплекс май ще изчезне в Созополския залив

Новини
15:10 - 08 Март 2022
14057
Бермудски триъгълник: Баровски комплекс май ще изчезне в Созополския залив

От близо година строителството на затворения баровски комплекс „Свети Йоан 2“ в Созопол е замразено. На този етап никой няма представа какво ще е бъдещето му. Според информационната табела „Свети Йоан 2“ е трябвало да бъде завършен през 2020 година, но месеци по-късно си стои на груб строеж. А от инвеститора „Свети Йоан 2“ ЕООД, собственост на Николай Ламбуров, няма и следа.

Брокери на недвижими имоти разкрили, че по време на активното строителство през 2018 и 2019 година е имало запитвания предимно от руснаци и чехи, а цените били между 800 и 1200 евро за кв.м. Мястото е великолепно – на 20 метра от плаж „Каваци“ с панорама към созополския залив, в местността „Ачмалъци“, където вече има няколко подобни комплекса. Те отдавна са разпродадени. Районът се оформя като привлекателен за инвеститори по морето.

В сайта на фирмата е публикувана графика, от която става ясно, че 2/3 от жилищата са капарирани и продадени, но не е изключено това да е маркетингов подход, за да се покаже, че към проекта има интерес, твърдят специалисти. Ако показаното в интернет е истина, то грубите изчисления показват, че са пласирани имоти за над 2 млн.евро.

Оказа се, че на строителната площадка от много време не е стъпвал работник. Строител е бургаската „Мидия инфраструктурно строителство“ ООД, която е с дългогодишен опит в тази сфера и е изградила множество подобни обекти, справяйки се безупречно. Фирмата обаче е изтеглила по-голяма част от техниката си.

„Завършихме грубия строеж, но инвеститорът няма пари и затова спряхме. Той смяташе, че ще намери от някъде, но явно не успя. Забави се с една година плащането към нас, но се оправихме. Предприехме мерки, за да си вземем изработеното. Дори му опростихме лихви и неустойки. Много време чакахме. Ясно е, че няма скоро да поднови строежа, заради това в понеделник пращам камионите, за да си прибера техниката. Имам там кулокран, два фургона и оградата“, обясни пред Флагман Димитър Янакиев - собственик на фирмата, който уточни, че че сградата е на АКТ 14.

Но няма индикации да бъде завършена скоро. На този етап единственото, което има, е изобилие от строителните материали и отпадъци, които адски дразнят съседите.

Разрешението за строеж е издадено на 5 юни 2014 година, а строителството е започнато на 17 декември 2018 - малко преди да изтече 5-годишният срок и да направи разрешението за строеж невалидно. По проект е трябвало да бъдат направени три входа с общо РЗП 5 213 кв.м. Във втората фаза на „Свети Йоан“ не е предвиден басейн и зона за релаксация, споделя се инфраструктурата със съседната едноименна сграда.

Заради замразеното строителство обаче част от инвентара е изсипан до оградата й, с което създава крайно нелицеприятен вид и на завършения бутиков комплекс „Свети Йоан 1“. Съседите негодуват, защото са платили достатъчно много за летните си резиденции, под прозорците на които е сметище.

Строителят Димитър Янакиев си взе вече кулокрана от строителната площадка, с което сложи край на надеждите, че проектът "Свети Йоан 2" ще бъде завършен в близко бъдеще.