Бесарабски българи от Украйна ще се представят на Роженския събор

Новини
16:58 - 04 Юли 2023
1749
Бесарабски българи от Украйна ще се представят на Роженския събор

„Излел е Делю Хайдутин“, „Хубава си, моя горо“, „Калино моме“ ще звучат на Роженския събор в изпълнение на бесарабски българи от Украйна, информират от Община Смолян.

Фолклорни състави от Болград и с. Криничне, Одеска област, ще участват в Националния фолклорен конкурс „Рожен–2023“, който е част от програмата на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен-2023“. 

Близо 4000 изпълнители от всички фолклорни области на страната, както и състави от Украйна и български гайдар от Северна Ирландия ще се представят на сцените на Роженските поляни от 14 до 16 юли.  

Официалното откриване на Роженския събор е от 11:10  часа на 14 юли. В 12 часа във всеки един от съборните дни ще се извие Голямото роженско хоро пред всички сцени. Изпълнителите от Националния фолклорен конкурс ще се представят на четири сцени на Роженските поляни.

Програмата на конкурса е с участието на 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи.

Украинските участници представят Център за култура и отдих от Болград и Дом на културата от с. Криничне, Одеска област. Част от бесарабските изпълнители, които съхраняват българския фолклор, са се представили и на предишно издание на Роженския събор. 

Музикално-танцовият спектакъл „България гостува на Родопите“ на 14 юли от 20 часа е включен в концертната програма на Роженския събор. „Звезден Рожен“ е наречен музикално-танцовият спектакъл, който ще огласи Роженските поляни на 15 юли от 20 часа. На сцената под звездите ще излязат ансамбъл „Родопа“, Валя Балканска, Петър Янев, Златина Узунова, „101 каба гайди“, „100 каба гайди“, „Каба кабадайлии“, Димитър Керемедчиев, Кристина Енгерова и др.