Беше време: Германците губят доверие в ЕС

Актуални новини
14:47 - 17 Юни 2021
2573
Беше време: Германците губят доверие в ЕС

Репутацията на Европейския съюз е пострадала сред германците, но общото одобрение за блока остава високо, съобщава германската агенция ДПА, позовавайки се на проучване на фондация "Хайнрих Бьол" и мозъчния тръст "Прогресивен център".

Два пъти повече германци в сравнение с преди две години не са убедени, че членството в ЕС подсилва националните позиции. 34.6% казват, че страната им може по-успешно да постигне политическите си цели без Европейския съюз.

Авторите обясняват нарастващото разочарование отчасти на бавния темп на доставка на ваксини срещу COVID-19 от Европейската комисия, след като държавите членки решиха общо да резервират дози от ЕС.

Но повече от две трети от германците все още виждат членството ЕС по-скоро като предимство, отколкото недостатък.В чисто икономически план ползите надвишават разходите в очите на повече от половината от анкетираните.

В същото време данните показват, че мнозинството счита, че финансовият принос на Германия в бюджета на ЕС е твърде висок.

Когато ги питат за най-важните приоритети в европейската политика, повечето участници в проучването класират на първо място общата политика за убежище. Много от анкетираните посочват като важни прилагането на принципите на правовата държава, минималните социални стандарти и климатичните политики, докато въвеждането на здравен съюз или създаването на европейска армия се смятат за по-малко уместни.

Институтът за изследване на общественото мнение Civey анкетира 5000 души онлайн през май 2021 г. за проучването.