Бесни джипита: Натискат ни да плащаме за бракуване на инжекции "Астра Зенека”

Новини
15:40 - 16 Април 2021
6240
Бесни джипита: Натискат ни да плащаме за бракуване на инжекции "Астра Зенека”

Лични лекари от столични поликлиники изразиха възмущението си от абсурдна ситуация с неупотребени дози от ваксините на „Астра Зенека” в хладилниците на ДКЦ-тата. При много джипитата са останали неизползвани флакони, които няма как да употребят, след като компрометираната оксфордска ваксина стана нежелана и пациентитие им отказват да се имунизират. Дози са нужни само за тези, които очакват втора игла.

В същото време, от РЗИ ги натискат да предадат флаконите за унищожение в службата за биологични отпадъци, като обаче за целта докторите се налага да платят от джоба си. Гнева си от абсурдната ситуация споделиха пред Lupa.bg преди дни медици, ядосани, че веднъж ваксините са плащани от държавата, а втори път те трябва да дадат пари, за да бъдат бракувани инжекциите. 

Медиците са гневни, че дори след предложението да задържат инжекциите за чакащите втора игла, от РЗИ не разрешават тази комбинация. „Това означава, че когато дойде време за втора доза на вече имунизираните с първа игла, отново ще трябва да се редим на опашки пред РЗИ, за да вземем нови инжекции. Това не е нормално”, гневят се с право джипитата. На белите престилки от столичните поликлиники тотално им е писнало да се редят пред здравната инспекция за по няколко флакона, което им струва път, скъсани нерви и накрая смешни дози от ваксините.

В същото време, преди няколко дни, здравният министър в оставка Костадин Ангелов увери, че досега ваксини не са изхвърляни. Той все пак обясни, че ако инжекциите на „Астра Зенека” масово се окажат нежелани, тогава флаконите ще бъдат изтеглени и оставени за съхранение в хладилниците на РЗИ и „Бул Био”.