Бесняли ли са „Вагнер“ в Сърбия?

Куриози
10:29 - 18 Януари 2023
3262
Бесняли ли са „Вагнер“ в Сърбия?

Паравоенната руска групировка "Вагнер" никога не е била в Сърбия и не е имала контакти със Сърбия, заяви основателят на формированието Евгений Пригожин, цитиран от сръбската агенция Бета.

„В частната военна компания „Вагнер“ в момента няма сръбски граждани и отдавна не е имало. Ето защо всички слухове, които обикалят, за контакти между „Вагнер Груп“ и Сърбия са безпочвени“, съобщи Пригожин в социалните мрежи.

Във връзка с твърденията, че членове на групата Вагнер са присъствали неотдавна на протести на косовски сърби в Северно Косово, Пригожин каза, че "сърбите много добре се справят с проблемите си сами", посочва руската държавна агенция РИА Новости.

Косовските сърби издигнаха барикади в Северно Косово през декември след ареста на бивш косовски сръбски полицай, обвинен за нападение срещу офис на Централната избирателна комисия в Косовска Митровица. Барикадите бяха отстранени в края на годината след натиск от САЩ и ЕС и след уверение от косовското правителство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които да бъдат арестувани заради участието си в мирни протести или издигане на барикади.

В социалните мрежи неотдавна се появи информация, че двама сръбски десни активисти, лидерът на групата "Народен патрул" Дамнян Кнежевич и нейният член Зоран Лекич, са посетили център на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург в края на миналата година, след което в медиите се появиха непотвърдени сведения за присъствието на "Вагнер" в Северно Косово.

Сръбската редакция на руската държавна медия "Раша тудей", която наскоро започна работа в Сърбия, публикува преди две седмици обява на “Вагнер” за набиране на доброволци за войната на Русия срещу Украйна.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в понеделник, че тази обява на „Вагнер "не е честна" и че законът забранява на сръбските граждани да участват във военни действия на чужди държави.

Според Наказателния кодекс на Сърбия участието на сръбски граждани във военни действия на чужди бойни полета се наказва със затвор от шест месеца до пет години. Ако дадено лице участва във въоръжен конфликт в чужбина като част от група, той е заплашен от затвор от една до осем години. Организирането на такова участие се наказва с лишаване от свобода от две до десет години.