Бетина Жотева пред Lupa.bg: Кошлуков има срок до 15 май да отговори за БНТ

Общество
16:50 - 13 Май 2020
14826
Бетина Жотева пред Lupa.bg: Кошлуков има срок до 15 май да отговори за БНТ

-Г-жо Жотева, днес стана ясно, че БНТ от 1 юни може да остане без ефирно разпространение, защото ръководствтото не е сключило договор с БТК и дължи 20 млн. лв. Какво ще направи СЕМ в тази ситуация?

-Ние вече го направихме. Първо, помолихме г-н Кошлуков до петък сутринта да ни отговори какви мерки смята да вземе във връзка с тази ситуация. И съответно с неговия отговор следващата седмица може би ще направим голяма среща между СЕМ, КРС, БНТ и БТК по този въпрос. Това е, което в нашите правомощия можем да направим. Останалото е в ръцете на г-н Кошлуков – да се договори с новолицензирания собственик на мултиплекса.

-А ако те не се споразумеят – защото от БТК си искат 20-те милиона - какво следва?

-Следва сваляне от мултиплекса по правила, обаче се надявам въобще да не се стигне дотам.

-Но ако се свали от мултиплекса, БНТ на практика става кабеларка.

-Да, точно така. Но аз не мога да го кажа, защото няма да ми отива. Според мен всичко ще се оправи, аз съм оптимист. Но е факт това, което казвате. 22 млн. лв. дължат БНТ за разпространение, като тия 22 млн. лв. са за последните 5-6 години.

-А вие ще потърсите ли кой е виновникът за това от последните директори? Защото директорът на БНР например беше отстранен точно по тази причина – защото спря сигнала на радиото и наруши закона. Сега може ли да се стигне до такъв вариант – да бъде отстранен директора на БНТ, ако телевизията спре?

-Не, не мисля. Чакайте, нека първо г-н Кошлуков да ни отговори. Сигурна съм, че това му е приоритет, сигурна съм, че преговаря, ходи по срещи и нещо върши. Нека ни отговори писмено и да изчакаме началото на следващата седмица. Има една дата в това писмо – 14-15 май, краен срок за договаряне. Нека да го оставим до 14-15 май да се договаря и тогава да ги поканим при нас в СЕМ. Така че аз сега нищо не мога да кажа.

-В бюджета на БНТ трябва да има предвидени пари за плащане на излъчването. А той се одобрява от СЕМ. Имаше ли предвидени такива средства през последните години?

-Телевизията твърди, че не са били предвидени, от финансовото министерство казват, че са били предвидени. Все така се е получавало, че парите за разпространение са били давани допълнително от министерството на финансите последните няколко години. Все така става, че тях ги вадят допълнително от бюджета на държавата. Не зная как и защо.