Бетонът постепенно превзема и Синеморец

Въпреки протестите на еколози преди месец там започна поредното строителство

Новини
20:18 - 23 Май 2022
3695
Бетонът постепенно превзема и Синеморец

Бетонът постепенно превзема защитената по "Натура 2000“ местност "Поляните“ в Синеморец.

Въпреки протестите на еколози и екологични организации преди месец там започна поредното строителство. Този път се изграждат 2 частни вили. До тях е проправен и чакълиран път, за който Регионалната екоинспекция в Бургас издаде принудителна административна заповед за възстановяване на терена, пише БНР. 

Кой, защо и как строи в местността "Поляните“ без наличието на общ устройствен план,?

Новите две вилни сгради се намират на метри от морето, над скалната забележителност "Корабите“. С тях общо построените сгради в района стават 6, като 2 от тях са изоставени.

Жителите на Синеморец не одобряват застрояването на местността "Поляните“.

Пламен Топалов е инвеститорът на едната вилна сграда. За строителството на другата сграда няма поставено информационно табло, но строителната фирма на двата обекта е една и съща. Собственик на фирмата е Йордан Стоянов. 

Тъй като в Синеморец няма пречиствателна станция и отпадните води се изливат директно в морето, едно от условията за строителство там е обектите да имат съображения за пречистването им.

Местността "Поляните“ е защитена зона по "Натура 2000“, въпреки това тя се застроява. Каузата за спасяването на местността от бетона е загубена, каза Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие".

Строителството в местността "Поляните“ е напълно законно, потвърди и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Всички частни терени в Синеморец са продадени от местните хора. Курортното селище отдавна се е превърнало в квартал на София, като повечето инвеститори са от столицата. Такива са и поредните собственици на вили в местността "Поляните", а до новите вили има още 3 заградени терена, за които се чакат разрешения за строеж.