Без алтернатива: Бойко Борисов пак лидер на ГЕРБ (НА ЖИВО)

Бившият премиер беше избран единодушно на конгреса на партията, Даниел Митов и Томислав Дончев отново станаха негови заместници

Политика
13:53 - 13 Март 2022 (обновена)
5135
Без алтернатива: Бойко Борисов пак лидер на ГЕРБ (НА ЖИВО)

Бойко Борисов беше преизбран за нов четиригодишен мандат като лидер на ГЕРБ. Той получи подкрепата на 943 души, т.е. на всички регистрирани делегати на Националното събрание на партията, което се провежда днес в София.

Борисов беше официално предложен отново на поста от заместника си Даниел Митов. Преди това в емоционални изказвания Вежди Рашидов и Спас Гърневски призоваха лидера на ГЕРБ отново да се върне в изпълнителната власт и да оглави ново правителство. Всички изказващи се гербери се обръщаха към Борисов с "Господин премиер".

Въпреки че по устав делегатите на събранието можеха да правят номинации и в деня на избора, други кандидатури за председателското място нямаше. 

От своя страна Борисов предложи досегашните му заместници Томислав Дончев и Даниел Митов да бъдат преизбрани и това стана факт минута по-късно.

Макар че партията му два пъти остана втора на изборите през миналата година, Бойко Борисов не подаде оставка и остана начело на ГЕРБ дори и след като мандатът му изтече на 26 ноември. Изборните резултати и загубата на властта не се отразиха на вътрешно-партийната подкрепа към бившия премиер, но рефлектираха в обществената оценка към него. От 24% през декември 2020 г., когато все още беше премиер, доверието в Борисов спадна на 18%, показа проучване на "Алфа Рисърч" от февруари тази година. 

Официално Борисов е председател на ГЕРБ от 10 януари 2010 г., а преди това е неформален лидер от създаването на партията на 3 декември 2006 г., като през този период политическата формация формално се ръководеше от тогавашната му дясна ръка Цветан Цветанов.