Без цензура: Психичните проблеми на зодиите

Новини
12:37 - 30 Януари 2021
6103
Без цензура: Психичните проблеми на зодиите

Време е да си го кажем в „очите“ - всяка зодия си има психични проблеми. Какви са те и кои от зодиака са най-ощетени, четете:

Овен

Проблеми с вниманието

Случвало ви се е вероятно Овен да ви попита с настойчив глас за нещо важно за вас. Решавате, че най-сетне наистина е проявил интерес към личността ви, но уви - погледът му се рее и въобще не ви слуша.

Не се сърдете на Овена. Възможно е да се дължи на това, че е хиперактивен. Представителите на този знак са склонни към синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Винаги сте ги смятали за бързи и импулсивни, дори за малко прибързани. Забелязали сте, че понякога трудно се владеят и често са разсеяни, когато им говорите. Не е ли това описание на типичния Овен? Това, че са кибритлии, също идва от зодиакалния знак.

Телец

Синдром на преживянето

Телците са спокоен и уравновесен народ. Тяхното проклятие е, че са твърде нормални в един свят, пълен с истерици и психопати. Въпреки това Телците също имат своите отклонения. Страстта към красиви и скъпи предмети може понякога да достигне до крайности и Телецът да се превърне в съвременно копие на героя на Гогол - пинтията Плюшкин. Психичното заболяване, при което човек неконтролируемо трупа вещи в дома си, се нарича синдром на Меси.

Другото, което може да сполети Телеца, е синдром на преживянето - когато повръщат в устата си малко количество храна и отново я сдъвкват.

Близнаци

Патологични лъжци

Неизвестно защо на Близнаците им се носи славата на патологични лъжци. Те изричат повече думи в секунда от средностатистическото и съответно има по-голям шанс някои от тези думи да не са съвсем верни. Патологичните лъжци се разпознават по това, че лъжат постоянно, често без причина. Единствената им полза от измамата е, че се представят в благоприятна светлина. Измислят си дори за неща, за които лесно могат да ги изобличат. Понякога фантазираната реалност измества истинските спомени и лъжецът е убеден, че казва истината. Той няма грам доверие на околните и смята, че постоянно се опитват да го излъжат, затова разследва всичко, което му кажат.

Рак

Дебне ги параноята

Мрачен, депресиран човеконенавистник. В това може да се превърне един Рак, когато животът постоянно го шиба с камшиците на злочестието и несполуката. Казано с други думи - Раците са предразположени към параноя. Ще разпознаем, че ги е хванала, ако са станали твърде мнителни дори към приятелите си. Струва им се, че всички ги обиждат и заплашват. Не търпят критика, не прощават и не се доверяват.

Другата крайност, към която може да залитне психически Ракът, е разстройство на зависимата личност. То води до неспособност сам да вземаш решения или да се грижиш за себе си и причинява остър страх от изоставяне.

Лъв

Нарциси или инфантилни

“Мамо, нали съм много хубава?” Този въпрос, зададен от тригодишно, предизвиква усмивки и симпатия. Някои обаче не надрастват истеричната нужда от внимание и одобрение и в зрелия живот ги търсят с всякакви средства - прекалено сексапилно облекло и много грим, драматизиране на преживяванията, театралност, преувеличено изразяване на чувствата. И тези “някои” доста често се оказват Лъвове. Те са егоцентрични, интересуват се от собствените си нужди и са склонни към манипулативност, за да постигнат това, което искат. Това е хистрионно разстройство на личността, а такива хора се наричат хистерични или инфантилни.

Дева

Обсесивно-компулсивни

Няма човек, който да не е виждал как Девата бърше, лъска, чисти и подрежда по азбучен ред. Единствените, които намират това поведение за нормално, са останалите Деви. Между това поведение и обсесивно компулсивното разстройство има една мъничка крачка. Болните от такова разстройство изпитват постоянен ужас - че може да се разболеят, да се изложат или да забравят включена ютията. Това са натрапливите мисли (обсесии). Те също вършат специфични неща (компулсии) - мият се прекомерно, държат предметите подравнени по ръба на бюрото например. Спазват ритуали, без които смятат, че ще ги застигне зло - излизат от вкъщи винаги с левия крак и т.н.

Везни

Шизоидни отклонения

Характерът на Везната в крайната си обостреност може да достигне до тежко личностно разстройство. Стремежът да бъдат харесвани и любовта към общуването може да се изродят в шизоидни отклонения. Съвсем лесно може да се разбере, че на представител на знака му има нещо, тъй като той ще се държи крайно необичайно. Злочестата Везна ще бъде емоционално хладна, отчуждена и апатична дори към това дали я харесват околните. Ще търси самотата и самовгъбяването.

Както всички нормални хора, и Везните може в даден момент да “изпушат” и да изпаднат в делириум - помрачение на съзнанието, съпроводено с халюцинации.

Скорпион

Сексуални маниаци

Сексманиакът от горния етаж, който денонощно дрънка с окови и разби вече три кревата над главата ви, е Скорпион. Това изненадва ли ви? Бездруго им се носи славата на ненаситни полови хищници, но когато изперкат, тогава положението става неудържимо. Ярост, непредсказуемост, параноя - всички тези проявления, умножени на втора степен, съставляват личността на психически объркания Скорпион. Податливи са на психопатии, биполярни разстройства и параноични състояния.

Ако Скорпионът се люшка между две крайности и на моменти е свръхсамоуверен, екзалтиран и неразумен, а в други - тъне във всемирна тъга, пратете го на лекар.

Стрелец

Дисоциативна фуга

Нарцисизъм и маниакалност са най-големите заплахи за Стрелците. Те по принцип са си самовлюбени, не искат акъл от никого и не признават авторитет. Обикновено обичат да си пъхат носа в чуждите работи и да дават съвети, независимо дали им ги искат и независимо дали са компетентни. Маниакалната психоза - това е Стрелец на стероиди. Видиотен войнстващ оптимист и натрапчив съветник. Другото отклонение, което може да застигне Стрелците, е, че могат да получат пристъп на дисоциативна фуга. Това е, когато някой най-внезапно напусне дома си и замине под чужда самоличност. За околните той се държи нормално, но всъщност има амнезия за предишния си живот.

Козирог

Тирани с комплекси

Козирог, израсъл със силен комплекс за малоценност, може да се превърне в най-големия потисник на света. Особено когато е поставен в среда на съревнование. Не по-положително развитие очаква Козирозите, които страдат от комплекс за превъзходство. Това е защитен механизъм, който обикновено прикрива тайното подозрение на страдащия, че е по-маловажен и неспособен от околните. Търсенето на превъзходство кара човек на всяка цена да се опитва да привлече вниманието и, ако не го получи, поведението му става свръхагресивно. Хора, страдащи едновременно от двата комплекса, понякога стават серийни убийци.

Водолей

Шизотипно разстройство

Водолеите се смятат за крайна инстанция и авторитет по всички въпроси. Правото на това им дава фактът, че са интелектуален венец на природата. Те са съвършени и не могат да станат по-добри. Разбира се, това им създава огромни проблеми в живота и понякога може и да ги разболее.

Има едно разстройство на личността, което отговаря съвсем точно на описанието на Водолея. Става дума за шизотипното разстройство. То се характеризира чрез нуждата от социална изолация, странно поведение и мислене и необичайни вярвания. Това естествено не означава, че всичките ви познати Водолеи имат такова разстройство. Но моля ви се!

Риби

Психотични, но безвредни

Приемаме Рибите за духовни, жертвоготовни, кротки и вечно ридаещи същества. За Рибите може да се каже, че са в състояние на постоянна психоза - те рядко са в контакт с действителността, обикновено мислят нереално и вярват в неща, които не съществуват. Но има индивиди, които по нищо не приличат на описанието. Представете си хора с необичайна енергия и самочувствие, но и много раздразнителни и непостоянни. В единия момент подскачат от радост, в следващия са навъсени. Това не е изключение от правилото, а просто Риба, страдаща от циклотимия: разстройство с промяна на настроенията, което прилича на биполярното, но е много по-леко.