Без инсталации за горене на отпадъци искат еколози

Две протестни шествия се обявиха за по-чист въздух в София и Девня

Актуални новини
11:34 - 08 Март 2021
1295
Без инсталации за горене на отпадъци искат еколози

Има планове в общините София и Девня да бъдат изградeни инсталации, които произвеждат топлинна и електрическа енергия от горене на битови отпадъци.

В столицата тече търг за избор на изпълнител на проекта. Крайният срок за подаване на оферти е 15 март. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката на ТЕЦ „София”. Предвижда се строителството да започне през юли месец, а съоръжението да бъде готово през 2023г.

СОС е одобрил проекта още преди 10 години.

От екосдружение „За Земята” смятат, че проектът вече се изпълнява при отсъствие на окончателно съдебно решение и без оценка по ОВОС. Еколозите настояват, че изгарянето на отпадъци ще се превърне в нов източник на замърсяване и предлагат инвестициите да бъдат насочени в инсталации за рециклиране и компостиране.

Няма доказателство, че проектът е безопасен за здравето, гласи становище на ВАС от 2020г.

Девня се е превърнала в предпочитано място за горене и складиране на отпадъци, смятат от „Дишай Девня”. Съществуващите инсталация за термично третиране на отпадъци, завод за стари гуми, площадка за съхранение на отпадъци, горене на пестициди, RDF и медицински отпадъци са причина Девня да бъде наречена – Долината на бавната смърт.