БЕЗ ИЗНЕНАДИ: БСП брани МОЧА

Сглобката в парламента всъщност родила параван за махането на паметника, убеден е Иван Таков

Актуални новини
14:52 - 04 Август 2023
2357
БЕЗ ИЗНЕНАДИ: БСП брани МОЧА

Опит за реабилитация на фашизма. Така лидерът на БСП в София, най-голямата червена организация в страната, Иван Таков коментира намерението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се преборят за демонтирането и преместването на Паметника на съветската армия. 

"Сглобката в парламента подари паравана "Паметник на Съветската армия" на управляващите в СОС, зад който те да скрият проваления си мандат, коментира Иван Таков. - От години всеки път преди избори слушаме едно и също от десните. Сега наближава местният вот и цялото управляващо войнство отново гледа да се скрие под дебелата сянка на Паметника на Съветската армия. Това им е смокиновият лист на тях".

Иван Таков отбеляза, че сегашната атака за демонтажа на монумента в Княжеската градина е рунд пореден от опитите за подмяна на българската история от страна на безпаметните. "Категорично това е и част от опитите за реабилитация на фашизма в България, заяви той.

Паметниците носят памет. Пазят я. Това е тяхното предназначение. Самата дума "памет" се съдържа в наименованието им. А конкретно Паметникът на Съветската армия е натоварен да пази много важна памет - тази за огромното зло, за една човеконенавистна политическа идеология, каквато е фашизмът. Този монумент трябва да стои на мястото си, за да не забравяме за милионите жертви на "кафявата чума" през Втората световна война. И никога повече да не допускаме нацисткият режим да шества по улиците в градовете ни".

Лидерът на БСП - София е категоричен, че демонтажът на Паметника на Съветската армия цели да бъде забравена онази част от историята, която разкрива зверствата на фашизма.

"Няма да допуснем това, каза още Иван Таков. - Не може една толкова опасна идеология да бъде използвана за отвличане на вниманието от далеч по-важните въпроси за проваления мандат на управляващите в Столичния общински съвет, за неизпълнението на бюджета, за състоянието на "Топлофикация", за ремонтите на ремонтите. Софиянци имат нужда от конкретни решения на проблемите, които пряко ги засягат.

Едно кресливо малцинство в София, което осмисля съществуването си чрез Паметника на Съветската армия, не бива да бъде използвано от безпомощни "политици" за насаждане на омраза в българското общество, чрез която те да прикрият политическата си немощ. Защото омразата е много опасен бумеранг - тя се връща там, от където е тръгнала".