БЕЗ ИЗНЕНАДИ: Най-много искал да подслушва Рашков, след него - Гешев

Политика
12:55 - 31 Май 2022
3428
БЕЗ ИЗНЕНАДИ: Най-много искал да подслушва Рашков, след него - Гешев

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС-та) излезе с доклад пред депутатите, според който средно исканията за подслушване на лица и разрешенията за слагане на "бръмбари" са намалели с над 20% само за една година. 

Очаквано, най-много на слушалка са били сложени по искане на МВР на Бойко Рашков, следвани от тези на прокуратурата и ДАНС (с едва десетина процента от целия брой - б.р.) А на последно място, при това в годината на шпионските скандали у нас, застава Държавна агенция "Разузнаване" с нула броя приложени СРС-та. 

В сравнение с 2020 г. исканията са намалели с близо 800, а разрешенията - почти с 1000 или 18,93%. Броят на подслушваните през миналата година е бил 2632 и 129 обекта. 

За сравнение, 2 години по-рано те са били цели 3310. 

В доклада на службата се анализира, че са завишени критериите у органите, разпореждащи прилагането на "бръмбари". Най-често те са закачани за разследване на канали за дрога, контрабанда, кражби и подкупи. 

Най-много разрешения за СРС-та има от съдилищата в София, Пловдив и Стара Загора, пише още в доклада на спецзвеното. Очаква се документът да бъде приет в идните дни в пленарната зала.