Без изненади: Радев връчи мандата на Има такъв народ, Стефанова върна папката

Политика
09:01 - 28 Април 2021 (обновена)
5689
Без изненади: Радев връчи мандата на Има такъв народ, Стефанова върна папката

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на партията на Слави Трифонов Има такъв народ. Посочената за проектопремиер шахматна прима Антоанета Стефанова получи папката, но на момента я връчи обратно в ръцете на държавния глава. 

Ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото. Не е нормално създаването на безпринципна коалиция, отсече тя. И веднага върна мандата за съставяне на правителство. 

В криза като днешната България се нуждае от стабилно правителство. Разбирам вашите мотиви, защото устойчив кабинет не може да бъде създаден на базата на безпринципни договорки, каза на свой ред държавният глава. 

Обществото ни от години очаква промени в изборния процес, но е важна и устойчивостта на икономиката в условията на криза, напомни той. И настоя да се търси баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателството и важните срокове пред страната.

Липсва най-важното от предложенията в парламента. Правителството в оставка продължава да не внася предложения за актуализация в бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че НС се разпусне и се назначи служебно правителство. Вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях, допълни президентът.

Радев, Стефанова и шефът на ПГ на Има такъв народ Тошко Йорданов заедно със сценариста Ивайло Вълчев седнаха на масата за преговори. 

Снимки: Агнес Методиева